03.07.2018

Харчового отруєння влітку можна уникнути

 Літо таїть у собі цілий ряд  небезпек, одним з яких є харчове отруєння. Харчове отруєння - це гострий розлад травлення, що супроводжується нудотою, блювотою, діареєю.

Основна причина виникнення — вжита їжа або вода, заражена мікроорганізмами. Причини-немиті руки продавців, кухарів та самих споживачів, всюдисущі й універсальні рознощики зарази — мухи.

Щоб уникнути отруєнь необхідно:

—  мити руки перед вживанням їжі ;

—  обов’язково мити кип’яченою водою фрукти й овочі, які не зазнаватимуть термічної обробки; інші можна помити й звичайною водопровідною водою;

—  пити лише кип’ячену воду або воду в пляшках;

—  продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику.

 Також влітку особливо небезпечним  ботулізм - дуже  страшне захворювання.  Токсин, який зветься ботулотоксином є найсильнішою природною отрутою. Джерело — домашні консерви, ковбаси і копченості. Найгірше, що на смак, колір і запах їжа не міняється.  Картина отруєння ботулотоксином має дуже характерні особливості: м’язова слабкість, яка миттєво розвивається, різка сухість у роті, «туман» перед очима і роздвоєння предметів, відчуття закупорки горла.

   Щоб вберегтися потрібно не захоплюватися виготовленням і вживанням домашніх консервів (м’яса, птиці, риби, грибів), тим більше — не купувати їх у інших людей, у місцях, які не мають документів підтверджуючих якість продукції.

    Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння: підвищення температури тіла, лихоманка, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше — не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Велику допомогу в діагностиці захворювання медичним працівникам надає термінове дослідження залишків продуктів харчування, які, можливо, стали причиною отруєння. Тому  залишки страв потрібно не викидати, а залишати для лабораторних досліджень в районних лабораторіях. Цим Ви допоможете медичним працівникам швидко поставити діагноз і призначити відповідне та вчасне лікування.