05.11.2019

УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А!

Вірусний гепатит А є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі. В Балтському районі  зросла захворюваність на вірусний гепатит А. Станом на 01.11.2019 р. зареєстровано спалах вірусного гепатиту А, захворіло 7 осіб, з яких дітей до 17 років – 6.

       Вірусний гепатит А – це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина.

   Основні шляхи зараження:

  • контакт із зараженою людиною, користування загальними предметами гігієни;
  • ковтання зараженої води, в т.ч. при купанні;
  • вживання їжі, що була забруднена вірусом гепатиту А.

    З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А Балтське міжрайонне  управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській  області наполегливо пропонує:

  • уникати вживання води з незнайомих джерел, по можливості її кип’ятити;
  • обов’язково дотримуватися елементарних гігієнічних норм, мити руки після кожного відвідування туалету, приходу з вулиці і перед їжею;
  • підтримувати чистоту в приміщеннях;
  • предмети особистої гігієни повинні мати одного господаря;
  • обов’язково і дуже ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням в чистій проточній воді;
  • дотримуватися технологічного режиму приготування їжі.

    Для виключення водного шляху передачі Держпродспоживслужба пропонує керівникам підприємств питного водопостачання забезпечити проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною”.    

   З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А у дитячих навчальних закладах керівникам необхідно здійснювати наступні заходи щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань:

  • забезпечити контроль за  дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, згідно діючих нормативних актів особистої гігієни;
  • забезпечити безперебійне функціонування систем водопостачання та водовідведення закладів, своєчасне проведення ремонтних робіт у разі виходу систем з ладу;
  • медичним працівникам належно здійснювати контроль за роботою харчоблоків, організацією харчування, дотриманням дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
  • забезпечити проведення дезінфекції в приміщеннях загального користування, з обов’язковим знезараженням прибирального інвентарю, санітарно-технічних приладів, робочих поверхонь, проведення дезінфекції столового посуду, тощо;
  • забезпечити наявність дезінфікуючих та миючих засобів у достатній кількості, забезпечити контроль щодо дотримання вимог з їх приготування та використання;
  • вживати заходів щодо забезпечення харчоблоків достатньою кількістю технологічного, холодильного, розроблювального обладнання та інвентарю;
  • забезпечити проведення санітарно – роз’яснювальної роботи щодо необхідності дотримання гігієнічних умов, спрямованих на попередження інфікування вірусним гепатитом А серед учнів, персоналу та батьків, контроль за дотримання учнями правил особистої гігієни.

 

     Будьте здорові! Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх дітей!!!

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

Балтського міжрайонного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Одеській області