25.07.2019

Балтське міжрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області інформує:

За повідомленнями Держпродспоживслужби України відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Так за 6 місяців поточного року від ботулізму постраждало 56 осіб. Основна причина – вживання рибної продукції промислового виробництва. В Балтському районі зареєстровано 1 клінічно підтверджений випадок захворювання на ботулізм.

 Ботулізм  -  це гостра токсикоінфекція, пов’язана із вживанням продуктів, що містять ботулотоксин із ураженням нервової системи.
 Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої, соленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових,овочевих консервів.

  У профілактиці ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання та вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

  Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

  Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.