25.04.2019

Обережно нітрати!

                 Що потрібно знати про нітрати в ранніх овочах та фруктах ???

 

   Перші молоді овочів вже з’явились на прилавках. Купуючи їх ми отримуємо перші весняні вітаміни. Однак не слід забувати про нітрати, тому що у ранніх весняних овочах дійсно часто завищений рівень нітратів. Їх застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод. Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Слід відмітити, що не всі овочі в однаковій мірі накопичують нітрати. Найбільше нітрати накопичуються в наступних овочах: різноманітна зелень, капуста, буряк, редиска, редька. Набагато менше накопичують нітрати солодкий перець, помідори, баклажани, горошок, часник. Найбільше нітратів в серцевині або качані плода.  

   Важливо відзначити, що отруєння нітратами у різних людей проявляється по-різному. Але в цілому для такого виду отруєння характерні ті ж симптоми, що і для отруєнь іншими речовинами, тобто розлади шлунково-кишкового тракту: нудота, діарея, блювота.  Перші симптоми отруєння проявляються протягом шести годин після прийому продуктів з підвищеним вмістом нітратів. При такому отруєнні можливі болі, що виходять від печінки, а також запаморочення . Виникає загальна слабкість в організмі відбувається порушення координації, потерпілий прискорено дихає.

   Балтське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, рекомендує для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я та задля попередження виникнення отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, необхідно:

  1. Споживати сезонні овочі;
  2. Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
  3. Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, купляйте лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості;
  4. При придбанні овочів та фруктів поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
  5. Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
  6. Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  7. Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
  8. Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших, наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листі. З капусти крім качана варто видалити великі прожилки, огірки і редиску для більшої безпеки краще очистити від шкірки;
  9. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!
  10. Не вживайте воду із невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття використовуйте чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
  11. Вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на Ваш організм.

Майте на увазі, що забруднені нітратами овочі та вода — зовні такі ж самі, без запаху і видимих домішок, звичайні за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!

Не зловживайте ранніми овочами і фруктами! Бережіть себе і будьте здорові!

  

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

Балтського міжрайонного управління Головного управління 

Держпродспоживслужби в Одеській області