23.01.2020

РОБОТА БРУ ГУ ДПСС за 2019 рік

За 2019 рік спеціалістами управління відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної  медицини Балтського міжрайонного управління  Головного управління Держпродспоживслужби  в Одеській області

    Відповідно до вимог Законів України «Про державний   контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоровя та благополуччя тварин», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», керуючись Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, затвердженого наказом Держпродспоживслужби України від 09.04.2019 р. № 295 та на підставі «Щорічного плану державного контролю Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини) на 2019 рік», затвердженого наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 27.11.2018 р. № 965. 

проведено 106 заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання операторами ринку, суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та  ветеринарної медицини, в тому числі 66 планових,  40  позапланових.

В ході    здійснення заходів державного контролю  дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів за результатами виявлених  порушень операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами  надано 22  приписи, встановлено чіткі  терміни щодо усунення порушень законодавства.

Припинено виробництво та обіг харчових продуктів одного оператора ринку.

Основними порушеннями харчового законодавства, які виявлені в ході  проведення заходів держаного нагляду (контролю), є:

недотримання правил санітарно-гігієнічного режиму, виробничої чистоти  та особистої  гігієни  співробітниками закладів,   проведення поточного та генерального прибирання   приміщень, дезінфекції, застосування мийних та дезінфікуючих засобів;

- порушення термінів  проходження обов'язкових медичних оглядів працівниками, спеціального одягу працюючого персоналу;

          -  прийняття  санітарних об'єктів (харчових продуктів)  без супровідних документів,

          - без відповідного маркування (дати виготовлення, номера партії),

          -  реалізація товарів з простроченим терміном придатності;

           - порушення товарного сусідства та температурних умов при обігу та  зберіганні харчових продуктів; 

  -  використання не за призначенням інвентарю для прибирання приміщень закладів ( недостатня його кількість та невпорядковане  зберігання).

 Відібрано 38 проб харчових продуктів для досліджень  в лабораторіях Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Згідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам»   зареєстровано в державному реєстрі  всього 378 суб’єктів господарювання харчових продуктів.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

      В цілому санітарно епідеміологічну ситуацію в Балтському  районі можна охарактеризувати як стабільну. Спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з початку 2019 року не зареєстровано.

      З метою збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління та забезпечення санепідблагополуччя спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Балтського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області було проведено 29 комісійних перевірок щодо готовності пришкільних таборів до роботи та 42 комісійні перевірки щодо готовності навчально-виховних закладів до роботи в новому 2019-20 н.р.

     Відповідно до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю)  на 2019 рік було здійснено 7 планових заходів державного нагляду (контролю) з питань дотримання вимог санітарного законодавства з відбором зразків води та грунту та 9 позапланових заходів державного нагляду за заявою суб’єкта господарювання.

     У зв’язку з ускладненням санітарно-епідеміологічної ситуації в Одеській області  було здійснено 6 комісійних перевірок суб’єктів господарювання щодо умов реалізації готової харчової продукції у мережі дрібно-роздрібної торгівлі на території Балтського  району.

     Впродовж 2019 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Балтського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області постійно проводилась санітарно-освітня робота: проведено семінари – навчання з працівниками харчоблоків навчально-виховних закладів щодо санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування - 6 ; прес-релізи – 12; підготовлено та надіслано 15 статей в ЗМІ з актуальних питань; розроблено та  розповсюджено серед населення пам’ятки -581; проведено бесід -596; нарад – 12; взято участь у засіданні комісії ТЕБ та НС – 5.

         На території  Балтського району зареєстровано сім неблагополучних пунктів зі сказу (в населених пунктах с. Мошняги, с. Піщана, с.Гольма, с. Борсуки, с. Шляхове ) , де виникло захворювання на сказ тварин (1 собака, 2 кота, 5 гол. ВРХ) .

         Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона  лисиця.

Відповідно до рішень ДНПК проведено карантинні обмеження на відповідних територіях, здійснено комплекс заходів лабораторно-діагностичних,  лікувально-профілактичних робіт, організаційно-господарських, які спрямовані на зменшення та усунення ризиків виникнення захворювання.

На території  району спеціалістами лісового та мисливських господарств, користувачами мисливських угідь проводяться заходи по приведенню чисельності лисиць  до оптимальних норм.

Спеціалістами Балтської районної державної лікарні ветеринарної медицини проведено в поточному році вакцинацію проти сказу 11005 голів тварин, проти сибірки 4922 голів,  проти класичної чуми свиней щеплено 3200 голів, птиці проти хвороби Ньюкасла 181000 голів, кролів проти вірусної геморагічної хвороби та міксоматозу 1500 голів.

Досліджено велику рогату худобу на лейкоз 4021 голів, туберкульоз 3100 голів, позитивно реагуючих не виділено.

Проведено клінічний огляд всього поголів’я великої та дрібної рогатої худоби на наявність клінічних ознак з питань профілактики щодо ящуру та заразного вузликового дерматиту.

Проведено дезінфекцію 215  об’єктів.

Ідентифіковано та зареєстровано в Єдиному державному реєстрі тварин з початку року ВРХ 1190 голів,  ДРХ 69  голів,  свиней – 1641 гол.

Балтська міжрайонна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 21 липня 2018 року  подала заявку з повним пакетом документів  на акредитацію лабораторії на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ІСО 17025 в  Національне агентство з акредитації України та отримала реєстраційний номер 201917.

Національним агентством  з акредитації України  21 грудня 2019 року  видано атестат про акредитацію .

За 2019 рік в спеціалістами відібрано 87652 зразків.  Проведено досліджень126360 ( дослідження (випробування) харчових продуктів, кормів,  побічних продуктів тваринного походження,  об’єктів навколишнього середовища).

    В поточному році проведено дев’ятнадцять засідань  ДНПК (при Балтській райдержадміністрації) спрямованих на недопущення занесення, розповсюдження збудника африканської чуми свиней, сказу, сибірки, захворювань тварин та птиці на території району.

  


     Начальник  Балтського

     міжрайонного управління  ГУ ДПСС                        Володимир ГЛУХОВ